Çay, Türk mutfağında sıkça tüketilen geleneksel içeceklerden biridir. Tavşan kanı ifadesi ise demlenmiş bir çayın alması gereken koyu kırmızı rengi temsil eder. İstenilen bu rengi yakalamak kolay değildir. Çünkü çayın rengini etkileyen birçok faktör mevcuttur. En iyi çay demleme işlemi için bu faktörlere dikkat etmek gerekir.
Çayın rengini etkileyen faktörlerden ilki, kullanılan malzemedir. Malzemeler ve ekipman doğru seçildikten sonra sıra uygulamaya gelir. En son sunum ve servis ile çay faslı tamamlanır. Tüm adımları doğru uygularsanız tavşan kanı çayınızı afiyetle içebilir ve ikram edebilirsiniz.
Türk çayı, dünya genelindeki akrabalarına nazaran bazı farklara sahip. "Çaydanlık” adı verilen iki parçalı ve ocak üzerinde kullanılan ekipmanda hazırlanır. Peki çay nasıl demlenir?
İyi bir Türk çayı hazırlamak için;
Türk çayı yaparken ölçü aparatları yerine çoğunlukla içeceğe özel kaşıklar kullanılır. Bunlara çay kaşığı denir. Temel kullanım amaçları, çaya eklenen şeker veya limonun homojen karışmasını sağlamaktır. Ancak çay demleme sırasında ölçü belirlemek için de tercih edilirler.
Genellikle bir bardak için yaklaşık 1 çay kaşığı kadar kuru yaprak yeterli olur. Ancak çayın lezzetine göre miktar artırılıp azaltılabilir. Ayrıca miktar, çayın rengine göre de ayarlanabilir. Eğer çayı açık içmeyi tercih ediyorsanız kullanacağınız yaprak miktarını azaltabilirsiniz. Tam tersi, koyu ve demli çayları sevenlerdenseniz miktarı artırmanız mümkün. Ancak çayı fazla kaçırmamak ve demleme süresine dikkat etmek de önemli.
Tavşan kanı çay demlerken yaprakların suya yayılması için yeterli zamanı tanımak önemlidir. Yeterli zamanın kestirilememesi "Çay kaç dakikada demlenir?” sorusunu ortaya çıkarır. En iyi sonuç için çayın yaklaşık 80 - 85 santigrat derece su içerisinde ortalama 5 - 6 dakika boyunca demlenmesi önerilir. Bu sürenin sonunda taze ve lezzetli çayınızı içmeniz mümkündür.
Demleme süresi, kullanılan çay yaprağına göre değişebilir. Açık veya koyu olarak değişen çay tercihlerine göre de farklılık gösterir. Koyu çayları sevenler, demleme işlemini uzatabilir. Fakat şunu da bilmek gerekir ki demleme süresi uzadıkça çayın kıvamında ve tadında değişmeler gözlenebilir. Bu nedenle çayın kıvamını ve rengini gözlemlemek, doğru demleme süresini belirlemek için önemlidir.
Türk çayı, genellikle ince belli ve küçük cam bardaklarda servis edilir. Doğrudan çay bardağı olarak adlandırılan bu ürünlerin yüzlerce farklı modeli bulunur. Bu bardaklar, özel olarak Türk çayı için tasarlanmıştır. Bardakların ortalama 100 ml’lik kapasiteleri çayı soğumadan tüketmenize yardımcı olur. Kum saatine benzeyen tasarımları, bardağın ağzındaki çayın hızlı, dibindekinin ise daha geç soğumasını sağlar. Son olarak berrak cam materyaliyle tavşan kanı rengini görmeniz mümkündür.