Yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır.
Sarıları şekerle rengi açılana kadar mikserle çırpın.
Daha sonra ılık su eklenip çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu, vanilya ve un eklenir ve bu aşamada mikser bırakılıp spatula yardımıyla homojen bir karışım elde edene kadar dıştan içe doğru karıştırın.
Yumurta aklarını da tuzla kar beyaz olana dek çırpın ve karışıma ekleyip aynı şekilde spatula ile fazla söndürmeden dıştan içe doğru karıştırın.
22 cmlik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin ve karışımı dökün.
180 derecede ısıtılmış fırında 35 dk pişirin.
Not: Pişirme esnasında fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyarsanız kekiniz daha yumuşak olacaktır.
Pandispanya Nasıl Yapılır? Püf Noktaları
- Yumurtalar mutlaka oda sıcaklığında olmalıdır. (Tercihen bir gece önceden çıkartılmalıdır.)
- Pandispanya kekin en önemli püf noktası; yumurtaların beyazı ile sarısı olarak ayrı ayrı çırpılmasıdır.
- Yumurta sarıları ile şekerler birlikte iyice kabarıp beyazlaşana kadar çırpılmalı.
- Pandispanya hamurunun topak topak olmaması için un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenmelidir.
- Yumurta akları tuz ile birlikte köpürüp 3-4 katına ulaşıncaya kadar çırpılır.
- Yumurta sarıları ve akları birleştirirken tahta kaşık ya da spatula ile dıştan içe doğru köpük söndürülmeden karıştırılmalıdır.
- Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbının kenarları yağlanmamalıdır.
- Kekin sönmemesi için ilk 20 dk fırının kapağı kesinlikle açılmamalıdır.
- Pişirme esnasında fırının bir köşesine ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyarsanız kekiniz daha yumuşak olacaktır.
- Arasına pişirme kağıdı koyarak kilitli bir poşetin içerisinde pandispanyayı derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Pandispanyanın Yumurta Kokmaması İçin Ne Yapılır?
- Yumurta kokusu kim olsa sevmez. Fazla kullanıldığı ya da çok pişirildiğinde veya bayat olduğu için yumurtalar genellikle kokar. Yumurta kokusunun geçmesi için kullandığımız hamur işlerinde ve keklerde vanilya miktarını artırabilir ve aroma verebilirsiniz,
- Portakal kabuğu ve limon kabuğu rendesi ile pandispanyaya mis gibi bir koku verebilirsiniz.
Pandispanyanın Sönmemesi İçin Ne Yapılmalıdır?
- Pandispanyanın kabardıktan sonra sönmemesi için: Keke un miktarı tam oranında konmalıdır, kek hamuruna az un eklenirse çökme yapar ya da çok un eklenirse kuru ve sert olur.
- Diğer çökme sebebi ise fırının sıcağından çıkartıp soğuk yere konulmasından kaynaklanır. Genellikle yaptığımız hatalardan biridir.
Onun yerine fırın kapağını yarım bırakıp pandispanya ılıdıktan sonra kek fırından alınmalıdır.